Stop met woelen en draaien met deze handige 7tips
Het is midden in de nacht. Pikdonker. Iedereen slaapt. Iedereen, behalve jij. Wakker liggen, woelen en draaien is een uiterst frustrerende ervaring. Vooral als je uitgeput bent en alleen maar wilt uitrusten.
Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om het frequente woelen en draaien te verminderen voor een betere nachtrust.
Wat is de oorzaak van uw woelen en draaien?
Voordat we ingaan op hoe u kunt stoppen, kijken we eerst naar de oorzaak van het woelen.
DRAAIEN EN WOELEN OMDAT JE ANGSTIG OF GESTREST BENT
Studies hebben aangetoond dat zowel angst en stress kan een negatieve invloed hebben op uw slaapkwaliteit hebben. Een angstige en racende geest geeft je een rusteloos gevoel. Een gestreste geest kan je gespannen maken. Niet echt de ontspannen toestand waarin je wilt zijn voor een diepe slaap.
WOELEN EN DRAAIEN OMDAT JE OVERPRIKKELD BENT
Er komen steeds meer rapporten naar buiten over het problematische blauwe licht dat onze telefoons, tv’s en andere apparaten uitstralen. Dit blauwe licht kan de melatonine in ons lichaam vertragen, het hormoon dat onze slaap regelt. Daarnaast kunnen ook lawaai en felle lichten je geprikkeld en wakker houden.
WOELEN EN DRAAIEN ALS GEVOLG VAN SLECHT SLAAPGEDRAG
Proberen te gaan slapen als je niet moe bent, kan averechts werken. Aan de andere kant, als u te moe bent, zult u verbaasd zijn dat het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen. En als u overdag lange dutjes doet, kunt u ‘s nachts misschien niet meer slapen.
Hoe stoppen met woelen en draaien
Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om een goede nachtrust te krijgen.
INVESTEER IN UW COMFORT
Uw matras speelt uiteraard een grote rol in uw slaapkwaliteit. U wilt er zeker van zijn dat uw matras niet alleen comfortabel is, maar ook geschikt is voor uw slaaphouding. Hetzelfde geldt voor je kussen. Als je steeds stijf en pijnlijk wakker wordt, kan je matras de reden zijn dat je niet goed slaapt.
CONTROLEER DE THERMOSTAAT
Naast een comfortabele matras wil je er ook voor zorgen dat je een comfortabele kamer hebt. Studies hebben aangetoond dat slapen in een koudere kamer je kan helpen om beter te slapen. Stel de temperatuur van je kamer in op ongeveer 65 graden en kijk of dat helpt tegen het woelen en draaien.
GA UIT BED
Dit lijkt misschien contra-intuïtief, maar als u ligt te woelen en te draaien in bed, ga er dan uit. Als je jezelf probeert te dwingen om te slapen, kan dat leiden tot negatieve associaties met je bed. Ga dus naar een andere kamer en doe iets rustgevends, zoals een boek lezen. Als u echt slaperig bent, spring dan weer in bed en kijk of dat helpt.
TRAIN EERDER
Lichaamsbeweging kan helpen om stress te verlichten en uiteindelijk de temperatuur van uw lichaam te verlagen. Beide zijn belangrijk om u te helpen in slaap te vallen. Zorg er wel voor dat u ten minste vier uur voor het slapengaan klaar bent met trainen. Als u vlak voor het slapengaan sport, zal uw lichaamstemperatuur te hoog zijn, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.
LEG UW TELEFOON NEER
Probeer een uur voordat u gaat slapen uw telefoon, of andere elektronische apparaten, niet meer te gebruiken. Pak in plaats daarvan een boek. Bovendien helpt uw tv ook niet. Overweeg om je telefoon in een andere kamer te leggen, zodat je er niet instinctief naar grijpt. Dit zorgt ervoor dat je de verbinding verbreekt (letterlijk) en dat je geest zich kan afsluiten voor het slapengaan.
ONTSPANNING BEOEFENEN
Bepaalde ontspanningstechnieken kunnen helpen om de symptomen van stress en angst te verminderen. Probeer diep adem te halen of te mediteren om je lichaam en geest te kalmeren en rustig in slaap te vallen. Haal dus diep adem en laat uw zorgen over woelen en draaien achter u.
BLIJF GEZOND
Piept en niest u naast het woelen en draaien? Dan heeft u misschien last van huisstofmijt of andere allergenen in uw matras. Onze matrassen absorberen al het zweet, de oliën en huidcellen die elke nacht van ons lichaam afkomen. Veel mensen realiseren zich niet dat als je ‘s nachts wakker ligt, dit gemakkelijk te wijten kan zijn aan nachtelijke allergieën. Deze allergenen in uw matras zorgen voor een onrustige nacht met niezen, hoesten, jeukende ogen of een zere keel.
Kijk of je een matras- en kussenbeschermer voor je bed kunt krijgen. Ze vormen een ultradunne fysieke barrière die u kunt wassen. Een matrasbeschermer helpt u niet alleen gezonder te blijven, maar verlengt ook de levensduur van uw matras.
Op zoek naar een nieuw matras bekijk hier onze matrassen of matrasbeschermer.
