Slaapproblemen bij jonge kinderen bekijk deze 6 tips.

Slaapproblemen bij jonge kinderen

Slaapproblemen bij jonge kinderen bekijk deze 6 tips.

Kinderen zijn een van de mooiste geschenken die het leven je kan geven. Maar ze opvoeden is niet zonder uitdagingen. Vooral als het gaat om bedtijd. Bijna elke ouder zal je vertellen dat het vermoeiend kan zijn om je kinderen in slaap te krijgen.

Waarom het belangrijk is om de kinderen te laten slapen

Als kinderen niet de juiste hoeveelheid slaap krijgen, kunnen ze veel verschillende problemen krijgen. Slechte slaap kan leiden tot gedragsproblemen bij kinderen. Ze kunnen ook moeite hebben met leren en opletten op school. Gebrek aan slaap kan ook een rol spelen bij zwaarlijvigheid bij kinderen.

Heeft uw kleintje moeite om in slaap te komen? U bent niet de enige 25% tot 50% van de kleuters heeft last van slaapproblemen.

 

6 tips om uw kinderen in slaap te krijgen

MAAK EEN SLAAPSCHEMA

Het is belangrijk om samen met je kind een slaapschema op te stellen dat op hem of haar is afgestemd. Is je kind een vroege vogel of een nachtuil? Schoolgaande kinderen hebben meestal 9-11 uur slaap nodig. Stel een bedtijd en een wektijd in die het beste bij de behoeften van uw kind passen. Probeer de tijden voor het slapengaan en wakker worden gelijk te houden, binnen een uur of zo, voor meer consistentie.

Als u uw kind toestaat van zijn schema af te wijken en te veel te slapen, kan het zijn dat hij zich tegen bedtijd niet moe voelt. U kunt zien of ze genoeg slapen als ze binnen 15 tot 30 minuten na het naar bed gaan in slaap vallen. Ook als ze ‘s ochtends gemakkelijk wakker worden en overdag niet in slaap vallen, zijn dat goede tekenen.

ONTWIKKEL EEN ROUTINE

Kinderen houden van routines. Uit een onderzoek bleek dat routines voor het slapengaan problematisch slaapgedrag bij baby’s en peuters aanzienlijk verminderden. Maak een routine die geruststellend en ontspannend is, zodat je kind meteen slaperig wordt. Probeer na het avondeten een routine te volgen met zachtjes spelen, een bad, tanden poetsen, een verhaaltje voor het slapengaan en dan naar bed. Probeer de routine kort te houden en wees streng in het beëindigen ervan als het tijd is om te gaan slapen.

Tenslotte, kinderen zullen altijd proberen hun bedtijd te verlengen. Een slokje water. Nog een boek. Nog vijf minuten. Als je kinderen zo schattig zijn, kan het moeilijk zijn om nee te zeggen. Maar het is belangrijk om streng te blijven en ze te laten weten dat als ze eenmaal in bed liggen, ze daar ook moeten blijven.

CREËER DE JUISTE OMGEVING

Als je de kamer van je kind inricht, houd dan rekening met details die hem helpen beter te slapen. Zorg voor een donkere kamer met zonneschermen. Als je kind niet van een pikzwarte kamer houdt, investeer dan in een klein nachtlampje. Kijk of je een comfortabele matras en zachte lakens kunt kopen, zodat je kind beter kan slapen. Stel bovendien de kamertemperatuur aan de koele kant in, 16°C en 20°C liggen, met 18°C als ideale temperatuur. Probeer tot slot het geluidsniveau tot een minimum te beperken wanneer je kind naar bed probeert te gaan.

GEEF ZE EEN TROOSTEND VOORWERP

Wanneer uw kinderen gaan slapen, betekent dit dat ze van u gescheiden zijn. Ouders vinden dit misschien een opluchting, maar kinderen kunnen angstig en bang worden als ze niet bij hun ouders zijn. Zelfs als je alleen maar in de andere kamer bent. Geef ze daarom liever een troostend voorwerp, zoals een teddybeer, pop of deken. Dit zal hen een gevoel van veiligheid en comfort geven dat geruststellend kan zijn als ze proberen in slaap te vallen.

KALMEER HUN ANGSTEN

Monsters onder het bed, boemanpoppen, spoken – er zijn een heleboel enge dingen die rondspoken in de verbeelding van kinderen. Doe ze niet af als dwaze kinderfantasieën, maar help hun angsten te verlichten door er samen met uw kinderen over te praten. Zorg er echter wel voor dat je deze angsten overdag bespreekt en vermijd deze gesprekken rond bedtijd. Als een geruststellend gesprek niet helpt om je kind in slaap te krijgen, ga dan creatief aan de slag. Gebruik speciaal speelgoed om de kamer te “bewaken” of zelfs een spuitfles om de monsters weg te spuiten.

LET OP VERONTRUSTENDE SIGNALEN
Er kunnen andere redenen zijn waarom uw kind niet in slaap kan komen. Als je kind moeilijk in slaap valt, snurkt of door zijn mond ademt, kan er sprake zijn van een slaapstoornis. Ook aanhoudende nachtmerries, gedragsproblemen overdag en oververmoeidheid kunnen de moeite van het onderzoeken waard zijn. Praat met uw kinderarts over de slaapgewoonten van uw kind. Hij of zij kan u een slaapconsulent aanraden of andere suggesties doen om uw kind aan wat slaapjes te helpen.

Slaapproblemen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *