Slaapfouten waarvan je niet weet dat je ze maakt

slaapfouten

Slaapfouten waarvan je niet weet dat je ze maakt

Het is geen geheim, slaap is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. Er zijn zoveel voordelen verbonden aan een goede nachtrust. Helaas maken veel mensen slaap nog steeds geen prioriteit in hun leven. 1 op de 3 volwassenen krijg niet genoeg slaap die ze nodig hebben. Dit kan leiden tot verschillende problemen en moeilijkheden met uw gezondheid. Vaak maken mensen slaapfouten zonder dat ze het door hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende slaapfouten waarvan u misschien niet weet dat u ze maakt.

De top 5 slaapfouten

Snoozen na je wekker

We maken ons hier allemaal wel eens schuldig aan. Niets is verleidelijker dan op die heerlijke snooze-knop te drukken en nog een paar minuten langer te slapen. Maar hoewel het op dat moment misschien een goed idee lijkt, kan de sluimerknop de belangrijke REM-slaap verstoren. De late fase van de REM-slaap is een herstellende slaaptoestand, waarin je hersenen en lichaam herstellen, genezen en groeien. Als je deze fase van de slaap verstoort, komt je lichaam in de vecht- of vluchtmodus, waardoor je bloeddruk en hartslag stijgen.

Bovendien is de weinige slaap die je tussen twee slaapjes door krijgt, niet herstellend. Dus als je wekker de eerste keer afgaat, ga dan opzettelijk en proactief je bed uit. Uiteindelijk zul je een routine krijgen waardoor het makkelijker wordt.

Je niet aan een slaaproutine houden

Elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden is belangrijk voor onze algehele gezondheid. Onregelmatige slaappatronen kunnen leiden tot een hoger risico op verschillende complicaties. Deze omvatten obesitas, hoge bloeddruk en verhoogde bloedsuikerspiegel. Bovendien is er een hoger risico op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten in de komende tien jaar. Het aanhouden van dezelfde slaaproutine helpt onze interne lichaamsklok een sterkere slaap-waakcyclus op te bouwen.

Een sterke slaap-waak-cyclus geeft u de beste kans op een goede nachtrust. Maak er een prioriteit van om een routine te creëren en houd u daaraan. Kies een realistische tijd om naar bed te gaan en een haalbare tijd om elke dag wakker te worden. Het belangrijkste is dat u de volle 8 uur slaap krijgt.

Je smartphone of pc gebruiken voor je naar bed gaat

Het wordt al laat. Dus je poetst je tanden, trekt je pyjama aan en kruipt dan in bed. Wat gebeurt er dan? Veel mensen grijpen meteen naar hun smartphone om ‘s avonds laat nog even te scrollen. In feite geeft 66% van de Nederlanders toe dat ze op hun telefoon zitten voor het slapen gaan. Maar voordat je weer op facebook gaat, is er iets wat je moet weten. Op je telefoon zitten voor je naar bed gaat is een grote slaapfout. Je telefoon zendt blauw licht uit, wat je productie van melatonine verlaagt en gevoelens van slaperigheid vermindert.

Bovendien stimuleert het gebruik van uw telefoon uw geest, waardoor u wakkerder en actiever wordt. Het is een goed idee om al uw apparaten 30 minuten tot een uur voordat u gaat slapen uit te zetten. Leg uw telefoon in een andere kamer om ervoor te zorgen dat u er vanaf blijft. Pak in plaats daarvan een boek of een rustgevende hobby voordat u gaat slapen.

slaapfouten
slaapfouten

Laat op de dag een dutje doen

Dutjes hebben tal van voordelen. Van stressvermindering tot cardiovasculaire gezondheid tot je gewoon verfrist voelen, er zijn veel redenen om een dutje te doen. Een dutje doen is echter een van die slaapfouten waarvan u zich misschien niet realiseert dat ze schadelijk zijn. Het verkeerde dutje kan nadelige gevolgen hebben. Als u te laat op de dag een dutje doet, kan dit uw nachtrust verstoren. Dit komt omdat dutjes later op de dag bestaan uit meer diepe slaap, die uw vermogen om ‘s nachts in slaap te vallen kan verstoren.

Als gevolg daarvan kunt u uw nachtelijke slaapcyclus in de war sturen. De meeste slaapdeskundigen raden aan om voor 14.00 uur een dutje te doen. Dit zal u helpen om een lichtere slaap te krijgen, die uw nachtrust niet zal verstoren. Bovendien moet u ernaar streven om ongeveer 20 minuten te slapen. Het is aangetoond dat kortere dutjes de slaperigheid en vermoeidheid bij het ontwaken verminderen.

Slaapfouten verkeerde omgeving

Een van de slaapfouten die het makkelijkst te herstellen zijn, is uw slechte slaapomgeving. Veel mensen staan er niet bij stil hoe hun slaapkamer hun slaap beïnvloedt. Ze lijken meer gefocust op het uiterlijk en de inrichting van de kamer. Maar het is uiterst belangrijk dat slaap op de voorgrond staat bij het samenstellen van uw slaapkamer. Om te beginnen moet je je kamer zo donker mogelijk kunnen maken, als dat nodig is. Dat kan betekenen dat u verduisterende gordijnen moet kopen om de zon ‘s morgens vroeg buiten te houden.

U wilt uw kamer ook koel houden, wanneer u gaat slapen. Dit kan helpen om de temperatuur te reguleren en uw lichaam te laten weten dat het tijd is om te slapen. Ten slotte moet uw kamer comfortabel zijn. Dit betekent dat u de juiste kussens, dekens en vooral de juiste matras moet hebben.

Natuurlijk het bekende Snurken lees onze blog over Kun je niet met je partner slapen? Probeer deze tips.

slaapfouten geschreven door Leonie v Meeren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *