Waarom boxspringbedden een gezonde en rustgevende slaap garanderen 2021

boxspringbedden

Waarom boxspringbedden een gezonde en rustgevende slaap garanderen

We kunnen er niet omheen boxspringbedden zijn één van de populairste slaapsystemen van deze tijd. Waarom? Simpel, ze doen ons denken aan die prachtige hotelbedden op vakantie. Stijlvol, elegant en luxueus. En ze liggen nog eens erg comfortabel op de koop toe. Als ze van goede kwaliteit zijn tenminste én over een matras beschikken die bij je lichaam past. Ben je van plan om een nieuwe boxspring te kopen? Wij geven je alvast enkele interessante voordelen. 

Het moderne en luxueuze ontwerp maakt boxspringbedden steeds populairder in de slaapkamers van de consumenten. Maar dit zijn slechts de meest voor de hand liggende redenen waarom steeds meer mensen voor deze bedden kiezen. Veel belangrijker is het innerlijke leven van deze bedden. Omdat het zorgt voor een ergonomisch correcte houding, geeft het de slaper een bijzonder luxueuze lig- en slaapervaring. De reden hiervoor is de boxspringmatras, die zich vooral onderscheidt door zijn uitstekende puntelasticiteit. De matras zorgt er dus voor dat rugpijn of spanning in de nek tot het verleden behoort. De eigenaar kan gezond slapen en ontspannen aan de nieuwe dag beginnen.

Boxspring Home 102 – Op voorraad

Boxspring Home 102 – bekijk deze aanbieding

Waar komt de naam boxspringbedden vandaan?

De naam voor dit type bed komt uit de VS, waar boxspring bedden enkele decennia geleden zijn uitgevonden. De naam boxspring bed is samengesteld uit de componenten “box” voor “box” en “spring” voor “spring”, letterlijk vertaald heet het boxspring bed “spring box”. Deze naam beschrijft de typische onderconstructie van deze bedden, die voorzien is van elastische veren. Een gestoffeerd hoofdbord maakt het bed eindelijk af. Omdat boxspring bedden aanvankelijk de voorkeur hadden in hotels, worden ze vaak gewoon hotelbedden, continentale bedden of Amerikaanse bedden genoemd. Deze bedden hebben zich echter al lang geleden in dit land gevestigd, ze staan immers al in 20 procent van alle Nederlandse slaapkamers.

Hoe is de constructie van boxspringbedden in detail

De bedden zijn samengesteld uit verschillende elementen die de slaper een ergonomisch correcte positie garanderen. Dit zijn de belangrijkste criteria waarmee de consument ook rekening moet houden bij de aankoop van een boxspring bed:

  1. Het frame is stabiel en in de meeste gevallen gemaakt van massief hout.
  2. Omdat de voeten een groot gewicht moeten dragen, zijn ze extreem stabiel en hebben ze een maximale hoogte van 20 centimeter. Dit zorgt ervoor dat de lucht ook goed onder het bed kan circuleren.
  3. De Bonnell-veren, die in de matras met elkaar verbonden zijn, worden gekenmerkt door een hoge mate van oppervlakte-elasticiteit. Hierdoor keert de matras altijd terug naar zijn oorspronkelijke vorm, wat een hoog ligcomfort voor de komende jaren garandeert.
  4. Een verende kern van pocketveren is iets luxueuzer dan modellen met bonnell veren. Er is geen direct verband tussen deze veren, in plaats daarvan worden de afzonderlijke veren in zakken verwerkt. Dit geeft een hoge puntelasticiteit, zodat de matras zich beter kan aanpassen aan de contouren van het lichaam.
  5. Zakkern veren, bonnell veren of beide types in combinatie worden meestal gebruikt als veren. De holtes zijn meestal gevuld met viscose of polyetherschuim. Dit heeft het welkome neveneffect dat de puntelasticiteit wordt verhoogd.

Onderstel van de boxspringbedden

De boxspring is het onderstel, dat meestal op poten staat om een optimale luchtcirculatie te garanderen. De vering bevindt zich in het frame van de boxspring. Er is een goede reden om tonnenveren of bonnell veren te gebruiken. Afzonderlijk of in combinatie: deze veersystemen zorgen ervoor dat de vering op elk punt van het bed gelijk is. De klassieke lattenbodem daarentegen kan alleen in het midden van het oppervlak sterk uitvallen. Terwijl hij aan de rand nauwelijks uitkomt.

Bovendien kan het boxspring systeem zich beter aanpassen aan het lichaamsgewicht van de slaper. De kopers moeten er echter wel voor zorgen dat er daadwerkelijk een boxspring vering in het frame zit. Het komt wel voor dat bedden alleen in boxspring uitvoering worden gebouwd. De reden: helaas is er geen wettelijke bescherming voor de term boxspring bed. Daarom kunnen dealers onder deze naam ook bedden verkopen die niets met dit slaapsysteem te maken hebben.

Matras

De matras voor de boxspringbedden is de basis. Hier is het belangrijk dat het goed is aangepast aan uw eigen behoeften en aan de boxspringbedden. De veerkern moet bestaan uit bonnell of pocketveren. De reden: andere soorten matrassen of veren kunnen snel een te zacht liggevoel veroorzaken. Voor bonnell-veren geldt de volgende vuistregel: hoe groter het aantal veren, hoe groter de steunkracht van de matras.

Het aantal veren alleen geeft echter geen informatie over het ligcomfort. Verschillende andere factoren spelen ook een rol bij het al dan niet comfortabel liggen van de slaper. Zo zijn er bijvoorbeeld matrassen met een PU-hoes, d.w.z. polyether. En overtrekken van koudschuim. Met dit laatste keert de matras snel terug in zijn oorspronkelijke vorm, wat zorgt voor een groter ligcomfort.

Topper

Bovenop het eigenlijke matras ligt nog een dunne matras, de zogenaamde topper, die gebruikt wordt voor een boxspringbed. Dit ontbreekt echter soms in Amerikaanse bedden, wat ook gevolgen heeft voor het ligcomfort. De topper biedt immers een aantal voordelen voor een gezonde nachtrust: het bed kan beter worden aangepast aan de persoonlijke behoeften en de matras is veel zachter. Toppers kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals Klimalatex, Visko of koudschuim.

Hoofd en/of voetenbord

Typisch voor een boxspring bed is het grote hoofdeinde. Dit is niet alleen extreem stabiel, maar ook voorzien van een goede vulling. De eigenaar kan er zonder aarzeling op leunen, bijvoorbeeld als hij een paar pagina’s wil lezen voordat hij gaat slapen. De hoofdborden zijn gemaakt van verschillende houtsoorten.

Als de slaapkamer onder een schuin dak ligt, kan het hoofdeinde een probleem zijn. Dit komt omdat de meeste bedmodellen hoofdborden hebben die minstens een meter hoog zijn. In dit geval is het beter om een bed te kopen zonder hoofdbord. De reden waarom de hoofdborden zo omvangrijk zijn, is dat de instaphoogte bij deze bedden hoger is, zodat kleinere hoofdborden er vreemd uit zouden zien.

Ook een voetenbord is mogelijk zelfs met ingebouwde tv. hier bij las-lunas kun je de boxspringbedden helemaal zelf samen stellen.

boxspringbedden
Boxspring met tv lift in voetenbord

Boxspring Home 350 met tv lift

Bekijk deze aanbieding

Welke voordelen bieden boxspringbedden

Waarom je boxsprings zoveel tegenkomt in moderne hotelkamers? Omdat ze luxe uitstralen, natuurlijk. Je kan de boxen laten bekleden met textiel of leder. In de kleur die jij wil, met een hoofdbord in de stijl die je verkiest en pootjes naar keuze. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan je boxspring volledig aankleden zoals jij dat wil, waardoor die perfect bij je slaapkamerinterieur past.

Alle voordelen boxspringbedden

  1. Een luxe uitstraling.
  2. Comfortabele lighoogte.
  3. Door de keuze van de juiste hardheidsgraad van de matras kan het bed optimaal worden aangepast aan de behoeften van de eigenaar.
  4. Zowel het uiterlijk als het slaapcomfort kunnen op vele manieren worden gevarieerd.
  5. Er is geen piepen of kraken zoals veel mensen weten van de lattenbodem.

Tweepersoonsbedden met dit slaapsysteem worden vaak aangeboden met twee aparte matrassen. Daar is een goede reden voor. Dit betekent dat de partners elkaar niet kunnen storen door hun bewegingen tijdens de slaap. Visueel gezien verschijnen de matrassen nog steeds als een eenheid. Omdat de topper de twee matrassen met elkaar verbindt, zodat de zogenaamde “visitor’s gap” niet opvalt. Overigens wordt een maximale slaaphygiëne gegarandeerd door het feit dat de topper meestal gemakkelijk te reinigen is in de wasmachine bij een temperatuur van 40 graden. Hierdoor kan de eigenaar zijn matras optimaal beschermen tegen vuil en zweet.

Een boxspring is uiterst hygiënisch in je slaapkamer

Het poetsen van een boxspring beperkt zich tot het reinigen van de buitenzijde met een vochtige doek. Doordat dit type bedbodem volledig gesloten is, hoef je het nooit aan de binnenzijde te reinigen. 

Hoogste kwaliteit

Consumenten die waarde hechten aan de hoogst mogelijke kwaliteit van hun bed, moeten ervoor zorgen dat het boxspringbedden voorzien is van het originele boxspring label. Dit garandeert dat het model voldoet aan de strenge kwaliteitsnormen en dat de eigenaar er echt goed in kan slapen. Bedden die het boxspringlabel dragen moeten niet alleen voldoen aan de eisen van het Algemeen Kwaliteits- en Testreglement voor Bedden, maar ook aan die van het Algemeen Kwaliteits- en Testreglement voor Matrassen.

De kwaliteit van het leven in de eigen vier muren hangt immers in grote mate af van de kwaliteit van het meubilair. Uiteraard worden deze normen voortdurend geactualiseerd. Om ervoor te zorgen dat bij de kwaliteitscriteria ook rekening wordt gehouden op het gebied van gezondheid en milieu.

Wil jij een nieuwe boxspring kopen?

Ben je onder de indruk van bovenstaande voordelen? Sta ook even stil bij je matras. Pas als je matras en bedbodem goed samenwerken en optimaal bij je lichaam passen, haal je maximaal voordeel uit je aankoop. Las-lunas houd niet alleen de prijzen scherp maar kwaliteit even min.