7 tips beter slapen
7 tips beter slapen. Naast het perfecte bedlinnen en het juiste matras zijn er nog verschillende andere aspecten die een belangrijke rol spelen bij een gezonde slaap.
Nederland is moe. En dat komt vooral omdat we te weinig uren in ons bed leggen. Ook lukt slapen steeds slechter. We kunnen niet in slaap komen, worden ‘s nachts elke keer wakker of zijn doodop als de wekker gaat. Hoe doorbreek je het patroon van slecht slapen en moe wakker worden? Beter slapen start met deze 7 tips.
1e voeding
Vlak voor je naar bed gaat, is het raadzaam om zo min mogelijk te eten. Idealiter eet u drie uur voor het slapengaan niets, zodat uw lichaam genoeg tijd heeft om te verteren. Zware maaltijden in de avond verhinderen een rustgevende slaap, net als zuur voedsel zoals augurken. Een zoutarme maaltijd is daarentegen bijzonder aan te bevelen, omdat het lichaam dan gemakkelijker kan rusten.
Alcohol heeft ook een negatief effect op je slaap. Het zorgt voor een ondiepe slaap en voorkomt dat je de hele nacht door slaapt omdat je lever de alcohol moet afbreken. Hetzelfde geldt voor zwarte thee en cafeïne: ze veroorzaken slapeloze nachten – zelfs tot 14 uur later. Aanbevolen worden echter bijvoorbeeld citroenmelisse, lavendel of valeriaanthee. Warme melk met een beetje honing kan je ook helpen om in slaap te vallen.
2e Beweging 7 tips beter slapen
Gebrek aan beweging kan een reden zijn voor onder andere slapeloosheid. Om de kwaliteit van de slaap te verbeteren, raden deskundigen daarom aan om meerdere keren per week korte sportsessies te houden. Het heeft meer zin om drie keer per week een half uur te joggen of te wandelen dan één keer per week anderhalf uur extreme sporten te beoefenen. Hard trainen mag niet meer laat op de avond gebeuren. In plaats daarvan wordt een wandeling of wat gymnastiek aanbevolen. Regelmatige lichaamsbeweging kan dan de algemene slaapduur en de diepe slaapfasen verlengen en de wakkere fasen verminderen.
Oefening in de buitenlucht is bijzonder geschikt omdat u uw zuurstoftank kunt vullen en het feel-good hormoon serotonine tijdens de daglichturen vrijkomt. Dit heeft ook een positief effect op het slaap-waakritme.

3e Klimaat omgeving slaapkamer
Een aangename slaapomgeving is zeer belangrijk voor een gezonde slaap. De slaapkamer moet rustig en donker zijn, zodat u rust kunt vinden. De optimale kamertemperatuur om te slapen is ongeveer 16 tot 18 graden, de optimale luchtvochtigheid is 40 tot 60%.
Om ‘s nachts genoeg zuurstof te krijgen, moet je geen planten in je slaapkamer hebben. Deze planten stoppen met de productie van zuurstof zodra het donker wordt en ademen dan ook kooldioxide uit. In plaats daarvan is het belangrijk om voor het slapen gaan nog eens te ventileren om frisse lucht binnen te laten. Als de buitentemperatuur comfortabel is, kunt u ook slapen met het raam open om muffe lucht direct weer naar buiten te laten stromen.
Het kiezen van het juiste bedlinnen kan ook een positief effect hebben op het slaapklimaat. Het is daarom de moeite waard om de materialen en eigenschappen van uw bedlinnen onder de loep te nemen. Zo zorgen Maco-satin en damastbedlinnen voor aangename temperaturen in zowel de zomer als de winter. In onze winkel vindt u ook speciale zomer- en winterdekens en 4-seizoenendekens!
4e Ritme
Ons lichaam houdt van vaste ritmes en terugkerende processen. Daarom kunnen bepaalde rituelen helpen om het lichaam te ontspannen en af te sluiten. Rituelen om in slaap te vallen werken door het lichaam voor te bereiden om te gaan slapen en het slaapproces in gang te zetten. Of je nu een boek leest, een dagboek schrijft, naar een audioboek luistert of elke avond een kopje melk met honing drinkt – vind je eigen bedtijd ritueel. Uw creativiteit is hier nodig! Doe alles wat je helpt om te ontspannen. Heb je ooit meditatie of progressieve spierontspanning geprobeerd?
Een vast slaapritme maakt het ook makkelijker voor het lichaam om in slaap te vallen en wakker te worden. Dus probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan.

5e Media 7 tips beter slapen
Media zoals televisie, laptop of smartphone onderdrukken de productie van het zogenaamde vermoeidheidshormoon “melatonine”. Daarom moet u niet langer televisie kijken of direct voor het slapen gaan chatten. In het beste geval verbiedt u alle digitale apparaten uit uw slaapkamer, zodat u ongestoord kunt slapen. Ook andere afleidingen, zoals kantoordocumenten of studiemateriaal, hebben geen plaats in de slaapkamer. De slaapkamer moet alleen een plek van rust en stilte zijn.
Zorgen, angsten en gedachten kunnen je ook beletten om te slapen. De beste manier om dit tegen te gaan is door gebruik te maken van ontspanningstechnieken zoals yoga of ademhalingsoefeningen. Een dagboeknotitie kan ook helpen om je gedachten te kalmeren.
6e Raam open
In een koude slaapkamer gaat je lichaam sneller over in de slaapstand. Zet dus het raam open. Maar lig je met koude voeten in bed? Niet koppig zijn en sokken aantrekken! Met koude voeten is het moeilijk om in slaap te vallen. Vrouwen hebben overigens vaak nauwere bloedvaten in de handen en voeten, waardoor deze langer koud blijven.

7e Het begint overdag
Het belangrijkste slaapmiddel is gewoon, doodnormaal daglicht. Je valt ’s avonds beter in slaap als je ogen overdag veel daglicht hebben opgevangen. Onderschat de kracht van de schemering niet! Als de avond valt en het daglicht afneemt, geeft de biologische klok het signaal af dat het tijd is om te slapen. Hoe meer natuurlijk licht je overdag ziet en de schemering toelaat, hoe meer melatonine er in je lichaam is en hoe beter je slaapt.
Wij van las-lunas wensen u een fijne nachtrust toe.
