Latex matrassen: Waar moet je op letten bij de aankoop?
Wat moet worden overwogen bij de aankoop van latex matrassen? Latex behoort tot de hoogste kwaliteit. Er zijn latex matrassen van verschillende kwaliteit en type. Wij vertellen u de voor- en nadelen van latex matrassen en vertellen u waar u op moet letten bij de aankoop.
Wat zijn de kenmerken van een latexmatras?
Latexmatrassen bieden een zeer goede puntelasticiteit en een eersteklas aanpassing aan de contouren van het lichaam. Andere kwaliteitskenmerken zijn transpiratie en hygiëne. Maar niet alle latex is hetzelfde. Er zijn matrassen gemaakt van zowel synthetische als natuurlijke latex.
Vooral matrassen van natuurlatex bieden een bijzonder hoge dichtheid en daardoor een grote maatvastheid en duurzaamheid. Als we bijvoorbeeld koudschuim en latex vergelijken in termen van volume en gewicht, dan zien we dat latex speelt in regio’s die koudschuim nauwelijks kan bieden. Een goed koudschuimmatras begint met een volumegewicht van 40 kg/m³. Latex matrassen bieden 70 kg/m³ en meer. Dit betekent dat ze een aanzienlijk betere puntelasticiteit bereiken en, door het lagere luchtgehalte, een langere levensduur.
Hoe wordt latex geproduceerd?
Latex matrassen worden geproduceerd door middel van zogenaamde vulkanisatie. In dit proces wordt het rubber (of rubber) elastisch en resistent onder druk en toepassing van warmte. In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen twee processen:
Het Dunlop Latex proces
Dunlop’s latex proces is het meest gebruikte voor de productie van latex matrassen. Het werd al in de jaren twintig van de vorige eeuw ontwikkeld. De harde grondstof latex wordt gemengd met verschillende additieven en vervolgens met luchtbevochtiging, vergelijkbaar met slagroom.
Dit levert een stabiel maar nog steeds vloeibaar schuim op. De dichtheid van de latexkern wordt bepaald door de hoeveelheid toegevoegde lucht. Hoe meer lucht, hoe lager de dichtheid. De ingesloten luchtbellen zorgen voor de open poreuze celstructuur die typisch is voor latex matrassen.
Het latexschuim wordt vervolgens in een mal gegoten met verwarmingspinnen. De verwarmingspennen zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling. In deze mal wordt het latexschuim met behulp van stoom en pinnen gebakken. De resulterende latex wordt ook wel pin-latex genoemd.
Het door het Dunlop-proces geproduceerde latex is milieuvriendelijker dan Talalay-latex vanwege het lagere energieverbruik.

Het Talalay Latex proces
Dit proces vond zo’n 10 jaar na het Dunlop-proces plaats en vult het aan met twee voorstadia in het vulkaniseringsproces. Het wordt daarom ook wel het “uitgebreide Dunlop-proces” genoemd. Het Talalay-proces wordt beschouwd als het meest complexe en daarom duurste productieproces voor latex. De energie-input is echter ook aanzienlijk hoger.
Het latex grondstoffenmengsel wordt slechts licht geklopt en met metalen pinnen in een mal gegoten. In de matrijs wordt een vacuüm gecreëerd, waardoor het latexmengsel optimaal kan worden verdeeld. Het mengsel wordt dan in de mal bevroren bij ongeveer -30° C. Door dit invriesproces blijft de ronde vorm van de celmembranen behouden, zelfs als ze gedeeltelijk worden geopend. Hierdoor wordt de typische open poriënstructuur van de latexkernen hersteld.
Tot slot wordt een mengsel van kooldioxide en lucht door de pinnen in de mal gepompt, waardoor de latexmassa gaat geleren en een bepaalde voorsterkte krijgt. Nu wordt de mal verwarmd tot 115° C en begint de vulkanisatie. De kern van de matras stolt en behoudt zijn definitieve vorm. Tenslotte wordt de latexkern uit de mal gehaald, gewassen en gedroogd.

Voor wie zijn latex matrassen geschikt?
Latex matrassen zijn geschikt voor alle soorten slapers, of het nu gaat om de rug, de buik of de zijkant. Over het algemeen worden latex matrassen als warm beschouwd. Maar vooral natuurlatexmatrassen kunnen ook geschikt zijn voor mensen die de neiging hebben om te zweten, omdat ze vocht absorberen en het van het lichaam afvoeren.
Overdag geven ze het geabsorbeerde vocht weer af aan het lichaam. Daarnaast zorgt hoogwaardige natuurlatex voor een goede drukontlasting, die rugklachten of spanningen kan helpen verlichten. Mensen die liever zachtjes liggen moeten zich zeer comfortabel voelen op een puur latex matras.
Wie meer dan 100 kg slaapt, kan vinden dat dezelfde matras te zacht is en beter af is met een matras met een hardere kern van een ander materiaal (bijv. koudschuim) naast een latexlaag.
Latex matrassen zijn overtuigend met een aantal voordelen. Maar we mogen de nadelen ook niet verbergen
Punctuele elasticiteit is de opperste discipline van de natuurlatexmatras. Hier scoort u punten op speciale synthetische schuimen zoals traagschuim. Vanwege de hoge dichtheid speelt het ook een zeer belangrijke rol op het gebied van duurzaamheid.
De voordelen van latex matrassen in detail
- Geschikt voor allergiepatiënten: Ernstige allergiepatiënten zijn bijzonder allergisch voor huisstofmijt. Dit komt omdat latex matrassen geen geschikt leefgebied zijn voor kleine spinachtigen, wat betekent dat ze bijna niet meer te vinden zijn.
- Rust tijdens de slaap: Geen vervelend piepen of kraken, zoals bij sommige veermatrassen kan gebeuren. Dit is een groot voordeel, vooral voor actieve slapers.
- Lange levensduur: Hoogwaardige latex matrassen kunnen tot 10 jaar meegaan. Maar ze moeten ook worden vervangen om redenen van hygiëne.
- Hygiënisch schoon en goed vochttransport: Natuurrubberen matrassen garanderen een goede ventilatie. Het lichaamsvocht wordt overdag geabsorbeerd en weer vrijgegeven, waardoor de hygiëne gewaarborgd blijft.
- Goede latex matrassen hebben een lange levensduur en passen zich aan alle lichaamsvormen en -maten aan, ongeacht de slaaphouding.
De volgende negatieve aspecten moeten echter worden opgemerkt:
- Meestal is er geen exact onderscheid tussen latexmatrassen en natuurlatexmatrassen. De natuurlatexmatras is echter verantwoordelijk voor de meeste voordelen.
- Er zijn mensen die allergisch zijn voor de stof latex. Dit moet worden uitgesloten voor de aankoop.
- Natuurlijke latex van hoge kwaliteit heeft zijn prijs. Daarom zijn matrassen die bestaan uit 100% natuurlatex erg duur.
- Zuivere latex matrassen zijn zeer zwaar door hun grote gewicht.
Bij Las Lunas heeft u een breed scala aan latex matrassen. Met hoogwaardige merken als Mline en Gazelle matrassen. Neem een kijkje in onze online winkel om een matras te vinden dat voor u geschikt is.
Slapen op een nieuw matras begint bij Las Lunas.
Meeste matrassen hebben 90 tot 100 dagen proefslapen, niet goed wij vinden een oplossing!
Gratis levering en ophaling
10 jaar garantie
