DONZEN KUSSEN: TIPS VOOR EEN GOEDE VERZORGING

DONZEN KUSSEN

DONZEN KUSSEN: TIPS VOOR EEN GOEDE VERZORGING

Hoe een donzen kussen wassen

Het hebben van een goed kussen is een belangrijke factor voor de dagelijkse rust. Daarom moeten ze goed worden onderhouden, vooral in het geval van veren kussens, omdat het een natuurlijk product is. Deze kussens onderscheiden zich door hun duurzaamheid en zachtheid, waardoor ze bij veel mensen de voorkeur genieten. Als u voor een donzen kussen hebt gekozen, is het van essentieel belang te weten hoe u het moet wassen.

Het wassen van veren of donzen kussens is eenvoudig, u kunt ze zelfs zo donzig krijgen als toen ze nieuw waren, iets wat u niet zult krijgen met synthetische kussens. Allereerst moet u het etiket lezen, maar als algemene regel geldt dat u uw eendenveren kussen in de wasmachine kunt wassen, ze komen er perfect uit als u onze tips opvolgt!

Het is een van de vele voordelen van de verbazingwekkende natuurlijke materialen waarmee onze veren kussens zijn gevuld. Ze zijn niet alleen bijzonder vanwege het comfort en de zachtheid waar we van houden, maar ook omdat ze gemakkelijk te onderhouden zijn.

Hun alternatief, synthetische kussens, hebben het grote probleem dat ze moeilijk te onderhouden zijn, omdat je ze vaak kunt beschadigen in de was. Veel mensen durven het niet te wassen en slapen daarom jarenlang op een vies kussen tot ze het opgeven en een nieuw kussen kopen. In het geval van elke andere kleding zou dit ondenkbaar zijn, nietwaar?
Uw kussens schoonhouden is niet alleen goed voor u, maar verlengt ook hun levensduur.

De sleutel tot het wassen van uw kussens is ze te spoelen en te drogen naargelang hun dikte en dichtheid.

DONZEN KUSSEN
DONZEN KUSSEN

Tips voor het wassen van donzen of veren kussens in de wasmachine

 • Etiket: Lees het etiket en controleer of het in de machine wasbaar is.
 • Voorbereiding: Haal het kussen uit de kussensloop en de beschermer (als die er is). Controleer of er geen gaten zijn. Als u er vindt, naai ze dan dicht zodat het kussen tijdens het wassen niet wordt beschadigd.
 • Hoeveelheid: het is raadzaam twee kussens in de wasmachine te doen. Zo wordt de trommel gelijkmatiger en komen de kussens beter uit het centrifugeerproces.
 • Zeep: Gebruik een milde zeep zonder vloeibare toevoegingen, poederwasmiddel kan veel residu achterlaten.
 • Watertemperatuur: het verdient aanbeveling warm of koud water te gebruiken om beschadiging van de veren te voorkomen. Als u wilt, kunt u af en toe heet water gebruiken om eventuele huisstofmijt in het kussen te doden.
 • Spoelen: voeg een extra spoelcyclus toe om er zeker van te zijn dat alle zeep weg is.
 • Centrifugesnelheid: gebruik de hoogste snelheid die uw wasmachine heeft om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.
  Wat extra tips:
  Bleekmiddel: als u uw kussen wilt bleken, gebruik dan altijd een niet-chloorhoudend bleekmiddel
  Wasverzachter: fabrikanten adviseren GEEN wasverzachter te gebruiken, omdat deze de natuurlijke zachtheid van dons of veren kan verdoezelen.

Hoe droog je een DONZEN KUSSEN

Bij het drogen van een donzen kussen moet u ervoor zorgen dat het niet te vochtig is. Als u ziet dat er nog wat vocht zit, kunt u het kussen uitknijpen met een handdoek. Om dit te doen, legt u het kussen tussen twee handdoeken en drukt u het ertussen. Zo kan het overtollige water verdwijnen.

Zoals hierboven vermeld, moet u ervoor zorgen dat het kussen in de droger kan. Als u de droger niet kunt of wilt gebruiken, kunt u de kussens het beste op een vlakke plek aan de lucht laten drogen en ze niet verplaatsen tot ze helemaal droog zijn.

DONZEN KUSSEN
DONZEN KUSSEN

Tips voor het drogen van donzen en veren kussens in de droogtrommel

Als u liever in de droogtrommel droogt, is een zacht programma ideaal.

 1. Temperatuur: U kunt kiezen voor een hoge of een koele droogtemperatuur. Houd er rekening mee dat een hoge temperatuur u zal helpen ze sneller te drogen, maar de veren kan beschadigen. Koud drogen duurt daarentegen langer, maar is wel veiliger.
 2. Droogtijd: wees geduldig, het drogen kan verschillende cycli duren, afhankelijk van de machine.
 3. Klonten of geuren: het belangrijkste bij het drogen van een donzen of veren kussen is dat het volledig wordt gedroogd om schimmelvorming te voorkomen. Als het klontert of vreemd (slecht) ruikt, is dat een teken dat het nog niet droog is.
 4. Droogtest: Om de vorige stap te vermijden, moet u altijd een laatste touch test doen door het kussen goed uit te knijpen. Het is altijd beter om meer droogtijd te nemen dan minder.

Wat extra tips: DONZEN KUSSEN

Gebruik tennisballen of droger: Een tip die ervoor zorgt dat uw veren kussens pluizig blijven, is het gebruik van drogerballen. Als je die niet hebt, kun je tennisballen gebruiken. Leg ze op het kussen en laat ze uw kussens vergezellen terwijl ze drogen.

Als u het droogproces nog wat extra’s wilt geven, kunt u ook een dikke handdoek gebruiken. Dit zal overtollig water uit uw kussens verwijderen.
Verfris uw kussen: als u het een extra fris tintje wilt geven, kunt u droogblaadjes gebruiken tijdens het droogproces.

Om ze net zo donzig te maken als de eerste dag, pakt u de kussens, zodra u ze uit de droger haalt, bij de hoeken en schudt u ze op. Leg er dan een paar schone kussenslopen op. Het is zeer belangrijk dat u de kussens nooit gebruikt als er nog vocht op zit, want dan kunnen de veren gaan rotten of schimmelen.

Hoe vaak moeten veren kussens worden gewassen?

De aanbevolen frequentie is zes maanden, maar dit is sterk afhankelijk van de persoon. Waarom? Onze hoofdkussens raken vol huidcellen, vuil en huidschilfers, net als onze bedden. Het is de realiteit van ons lichaam elke dag, plus ze verzamelen ook zweet en zelfs speeksel dat ons kussen kan ruïneren. Natuurlijk helpt het om kussenslopen te gebruiken, omdat die de meeste van deze “ongemakken” zullen opvangen. De kussenbeschermer kan gemakkelijk samen met uw lakens worden gewassen, maar vergeet niet dat u uw kussen moet wassen om de levensduur ervan te verlengen.

DONZEN KUSSEN
DONZEN KUSSEN