Een bed kopen? Hier is alles wat je moet weten!
We brengen gemiddeld 33% van ons leven slapend door, daarom is het belangrijk om zorgvuldig en weloverwogen de keuze voor ons bed te maken. Het bed en de verschillende onderdelen, in combinatie met de matras, hebben directe invloed op de kwaliteit van onze slaap en daarmee op onze algehele levenskwaliteit.
Het kiezen van een bedbodem kan net zo ingewikkeld zijn als het kiezen van een matras, gezien het ruime aanbod op de markt. Bij het kopen van een bed zijn er diverse factoren om rekening mee te houden, zoals de grootte, materialen, stijl, design en natuurlijk het budget. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een bed.
Een bed aanschaffen: met of zonder lattenbodem?
Het opdoemende vraagstuk is of matrassen absoluut een lattenbodem behoeven. Het antwoord vereist geen simpele ja of nee.
Om ervoor te zorgen dat matrassen in goede staat blijven en voldoende stevigheid bieden aan het lichaam, is het noodzakelijk dat ze de juiste ondersteuning krijgen. Hoewel het geen probleem is om een matras op de grond te leggen, kunnen een lattenbodem of andere vormen van ondersteuning veel voordelen hebben.
Je kunt je matras zonder problemen op de vloer leggen of een lattenbodem direct op de vloer plaatsen en daar je matras op leggen. Toch geven de meeste mensen er de voorkeur aan om de lattenbodem in een bed frame te bevestigen om het slaapcomfort te verbeteren en de instaphoogte te verhogen. Op deze manier wordt het gemakkelijker om in en uit bed te stappen en bevordert het tevens de luchtcirculatie.
Bij het selecteren van een lattenbodem is het essentieel om te letten op de mate van ondersteuning en het effect ervan op je matras. Tevens moet je in gedachten houden dat niet alle matrassen geschikt zijn voor elke lattenbodem. Voordat je op zoek gaat naar een lattenbodem die bij je nieuwe matras past, is het belangrijk om te weten dat veel bedrijven specifieke lattenbodems of bed frames aanbieden die compatibel zijn met je matras.
In de meeste slaapkamers worden doorgaans lattenbodems gebruikt, bestaande uit houten latten. Het is over het algemeen aan te bevelen om voor latten te kiezen, aangezien deze een uitstekende ondersteuning bieden. Stijve latten zorgen voor meer stevigheid, terwijl flexibele latten een zachter gevoel geven.
Welke voordelen biedt een lattenbodem?
Een lattenbodem zorgt voor betere hygiëne en vereenvoudigd onderhoud. Door de lattenbodem wordt je matras opgetild en ben je beschermd tegen haren, insecten, huisstofmijt en allergenen die zich op de vloer kunnen bevinden. Daarnaast voorkomt het dat je matras een broedplaats wordt voor schimmel en vocht. De lattenbodem draagt significant bij aan het verminderen van het risico op luchtwegaandoeningen, vooral wanneer de lattenbodem gemaakt is van natuurlijke materialen, omdat deze de eerder genoemde ziekteverwekkers tegenhoudt.
Het is belangrijk om te benadrukken dat veermatrassen een lattenbodem nodig hebben. Anders zijn ze erg vatbaar voor huisstofmijt. Zelfs als matrassen als ademend worden beschouwd, moeten ze op een oppervlak geplaatst worden waar lucht kan circuleren. Een bodem zorgt ervoor dat je matras vrij kan ademen en biedt daardoor meer frisheid en comfort.
Een bodem zorgt voor betere ondersteuning en verlengt de levensduur van de matras. Zonder bodem kan de matras sneller doorzakken, wat rugpijn kan veroorzaken en je slaap kan verstoren. Het is ook belangrijk om de matras goed te onderhouden, aangezien na verloop van tijd de kwaliteit ervan kan afnemen.
Bedden in verschillende maten welke moet ik kiezen?
Voor het kiezen van het juiste bed is het belangrijk om te weten dat elk land zijn eigen standaardafmetingen hanteert. In Nederland bijvoorbeeld, zijn de gebruikelijke maten voor tweepersoonsbedden 160×200 of 180×200, en er zijn ook bedden verkrijgbaar tot een lengte van 210 cm.
Wanneer je op zoek bent naar een tweepersoonsbed, is het raadzaam om een breed genoeg bed te kiezen voor optimaal comfort. Bij voorkeur moet er voldoende ruimte zijn voor beide partners om te liggen en hun handen achter hun nek te plaatsen zonder elkaar te raken. Indien mogelijk, kies dan voor een bed met een breedte van minstens 160 cm. Dit vermindert het risico dat jij of je partner ‘s nachts van de rand van het bed glijdt.
Een andere belangrijke factor die niet genegeerd mag worden, is de hoogte van het bed. Voor een veilige en comfortabele manier om in en uit bed te stappen, moet de hoogte van het bed afgestemd zijn op de lengte van de persoon die erin slaapt. De totale hoogte kan variëren, afhankelijk van de gekozen hoogte van het voeteneinde.
Wat betreft de afmetingen van het bed, wordt over het algemeen aanbevolen dat het 10 tot 15 cm langer is dan de lengte van de gebruiker. Bij een tweepersoonsbed moet je je baseren op de lengte van de langste persoon. Als je bijvoorbeeld een lengte hebt van 1,65 meter, is het verstandig om een bed te kiezen van 200 cm lang.
De grootte van de kamer is ook van belang: probeer een matras op de grond te plaatsen en controleer of er voldoende ruimte aan beide zijden van het bed is om vrij te kunnen bewegen.
Welk materiaal voor de bed ombouw?
Bij het selecteren van een bed frame is het essentieel om te beseffen dat diverse materialen kunnen worden gebruikt voor de constructie ervan. Hout is het oudste materiaal dat al sinds de 14e eeuw wordt gebruikt voor bedden. In de 19e eeuw werden metalen en aluminium bedden geïntroduceerd om het probleem van hoge luchtvochtigheid in huizen van die tijd aan te pakken, wat resulteerde in insectenplagen in houten bed frame.
Bij het selecteren van het materiaal zijn er enkele belangrijke overwegingen om te onthouden:
Tegenwoordig hebben houten bedden en metalen bedden ongeveer dezelfde levensduur als het gaat om duurzaamheid. Hoewel het mogelijk is dat metaal duurzamer is dan hout, geldt dit niet voor massief hout. In feite biedt massief hout een uitstekende duurzaamheid op de lange termijn.
Elke kamer krijgt een ander esthetisch karakter door verschillende materialen. Zo zorgt een houten bed voor een warme en uitnodigende sfeer. Vanwege de verschillen in houtsoorten is elk houten bed uniek. Enkele veelgebruikte houtsoorten zijn eiken, beuken, mahonie, grenen, walnoot en esdoorn. Als je echter een meer industriële en sobere stijl verkiest, kan een bed van ijzer ook geschikt zijn. Er zijn ook bedden van gereconstitueerd hout verkrijgbaar. Hoewel deze vaak goedkoper zijn, zijn ze minder duurzaam.
Bovendien komen er bij samengesteld hout vaak schadelijke stoffen vrij, zoals lijm en chemische behandelingen, die VOC’s en deeltjes uitstoten. Daarom is het belangrijk om deze materialen zoveel mogelijk te vermijden. Een alternatief is het gestoffeerde bed, dat bestaat uit een houten constructie bedekt met textiel of leer. Dit type bed wordt vaak gecombineerd met moderne meubels. Het is essentieel dat dit bed van hoge kwaliteit is, omdat de gebruikte materialen aan de binnenkant niet zichtbaar zijn en van slechte kwaliteit kunnen zijn. Controleer bijvoorbeeld of het bed gemaakt is van massief hout en niet van gereconstitueerd hout.
Bij het kopen van een bed, maakt elke klant zijn keuze op basis van persoonlijke smaak en hoe het bij het bestaande meubilair past. We adviseren het gebruik van natuurlijke en hoogwaardige materialen, zoals massief hout. Daarnaast is het essentieel dat deze producten gecertificeerd zijn om duurzaamheid en eerlijke productie te waarborgen.
Voor mijn bed, welk soort lattenbodem moet ik selecteren?
Om te bepalen welk bed geschikt is voor jou, is het belangrijk om de verschillende soorten lattenbodems te onderzoeken. Dit is van belang omdat zowel de matras als de lattenbodem invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Bij het kiezen van de juiste lattenbodem moet je rekening houden met de volgende factoren: je lichaamsgrootte, slaaphouding en gewenste stevigheid. Voor mensen met meer kracht wordt bijvoorbeeld aangeraden om een stevige lattenbodem te kiezen, omdat deze meer ondersteuning en hardheid biedt. Om de stevigheid van het bed te verhogen, kun je het beste kiezen voor harde latten. Voor een zachter liggevoel zijn flexibele latten meer geschikt.
Er bestaan verschillende types lattenbodems. Latten zijn de meest courante vorm van ondersteuning en kunnen geïntegreerd worden in een bed frame of dienen als een onafhankelijke, frame loze ondersteuning. Lattenbodems worden vooral aanbevolen vanwege hun ademend vermogen voor de matras, in tegenstelling tot bijvoorbeeld verborgen latten.
De traditionele flexibele lattenbodem
De traditionele flexibele lattenbodem is de meest gangbare keuze als het gaat om lattenbodems. Dit model wordt als zeer veelzijdig beschouwd, omdat het geschikt is voor elk type matras. Het is een stevige, comfortabele en ergonomische lattenbodem. Wat deze lattenbodem zo geliefd maakt, is voornamelijk de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Flexibele lattenbodems worden vooral aanbevolen voor mensen die een zachter liggevoel prefereren en een lichter gewicht hebben. Ze zijn ook ideaal voor mensen die voornamelijk op hun zij slapen, aangezien de matras zich aan de vorm van het lichaam kan aanpassen en de wervelkolom zo recht mogelijk kan houden.
De vaste lattenbodem
In tegenstelling tot het vorige ontwerp, is de vaste lattenbodem zeer stevig. Dit zorgt voor een solide liggevoel en wordt bereikt door de dikte en compactheid van de rechte latten, in plaats van gebogen. Deze lattenbodem is ideaal voor mensen die de voorkeur geven aan een stevig slaapoppervlak of iets zwaarder zijn. Het is met name geschikt voor rug- en buikslapers. Bovendien is de vaste lattenbodem compatibel met alle soorten matrassen. Onbedekte latten, zowel flexibel als stevig, worden ook aanbevolen vanwege hun eenvoudige reiniging. Ze zorgen voor een goede ventilatie van de matras, waardoor de groei van bacteriën en huisstofmijt wordt tegengegaan.
Het disc lattenframe
Dit product heeft flexibele kunststof vleugels die in alle richtingen kunnen bewegen en zich aanpassen aan jouw bewegingen. Het biedt gerichte ondersteuning dankzij de onafhankelijke pads. Het is geschikt voor mensen met rugklachten, zijslapers en iedereen die op zoek is naar maximaal comfort. Mensen met een gevoelige huid zullen de uitstekende ventilatie van dit model waarderen. Het is geschikt voor traagschuimmatrassen, veerkrachtige matrassen en latexmatrassen.
De verstelbare lattenbodem
Deze lattenbodem biedt de mogelijkheid om het hoofd- of voeteneinde omhoog te plaatsen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Het is zeer geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen of een verminderde bloedsomloop. Zowel handmatig als elektrisch verstelbare lattenbodems zijn verkrijgbaar. Meestal wordt deze verstelbare lattenbodem gecombineerd met een schuimmatras (high resilience of traagschuim), maar ook een latex matras is ideaal.
Hoe kan ik bepalen hoeveel latten ik nodig heb voor mijn bed?
Bij een lattenbodem zijn er diverse geometrische en ruimtelijke aspecten waarmee rekening gehouden dient te worden. Belangrijk zijn de grootte van de latten, de onderlinge afstand en hoeveelheid latten, en de hoogte van het bed frames.
Afhankelijk van het type bed, worden de latten op verschillende manieren gerangschikt. De lengte van de latten varieert tussen de 70 en 90 cm, afhankelijk van de grootte van het bed. Meestal hebben de latten een afmeting van 53×8 mm en liggen ze minimaal 4 cm uit elkaar. Deze afstand zorgt voor een goede luchtcirculatie onder de matras en biedt voldoende ondersteuning.
Volgens experts is een groter aantal latten essentieel voor een betere lichaamsondersteuning. Bij het kiezen van de juiste lattenbodem voor je bed, moet je rekening houden met deze twee elementen. De eerste stap is het berekenen van het benodigde aantal latten. Normaal gesproken zijn de latten gemaakt van hout en hebben ze een breedte van 53 millimeter en een hoogte van 8 millimeter. Het aantal latten kan variëren per bed frame. Het is het beste om een lattenbodem te hebben met minimaal 13 latten, zodat de ruimte tussen de latten je matras niet vervormt en je de best mogelijke ondersteuning krijgt.
Hoeveel kost een bed met een lattenbodem gemiddeld?
Bij het aanschaffen van een bed is het belangrijk om eerst je budget te bepalen. In de meeste gevallen ligt de prijs van een bed zonder matras tussen de €450 en €1600. Natuurlijk kunnen er verschillende factoren van invloed zijn op de prijs, zoals de grootte, het merk, het materiaal en eventuele extra functies. Daarnaast kan de prijs ook variëren afhankelijk van de verkoper en de locatie van aankoop.
Indien je reeds over een matras beschikt, dien je ervoor te zorgen dat je het bed in dezelfde afmeting aanschaft. Ongepaste afmetingen kunnen namelijk oncomfortabel zijn en een negatieve invloed hebben op je gezondheid doordat het gewicht niet correct wordt verdeeld.
Online aankopen kunnen voordeliger zijn. Bepaalde merken, zoals swiss, verkopen hun producten rechtstreeks, zonder tussenpersonen, en tegen lagere prijzen dan in fysieke winkels. Houd ook rekening met de garantievoorwaarden. Veel matrassen en lattenbodems hebben een garantie van 7 jaar, wat betekent dat eventuele kwaliteitsproblemen gratis worden gerepareerd gedurende die periode. Let bij de aanschaf van een bed op of de garantie is inbegrepen in de prijs. Sommige verkopers bieden ook de mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen.
Conclusie
Wij hopen dat dit bed artikel je bijgestaan heeft bij het aanschaffen van een bed. Onthoud dat voor een positieve impact op het milieu de gebruikte materialen voor zowel de lattenbodem als het bed frame duurzaam en natuurlijk moeten zijn. Houd er rekening mee dat niet elke matras compatibel is met elke lattenbodem en dat elke lattenbodem zijn eigen unieke eigenschappen heeft.
Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons.
bestellen bekijk ons ruime assortiment op las-lunas