Verleng de levensduur van je matras! 3 tips

Levensduur van je matras

Levensduur van je matras drie tips die u te helpen.

Gefeliciteerd met het vinden van een gloednieuwe matras waar je van houdt! Winkelen voor een nieuw matras kan vaak een proces zijn voor mensen. Vooral voor degenen die op zoek zijn naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Nadat u tijd en geld hebt besteed aan uw nieuwe matras, is het logisch dat u wilt dat het zo lang mogelijk meegaat.

Over het algemeen moeten matrassen elke vijf tot zeven jaar worden vervangen om ervoor te zorgen dat u de juiste hoeveelheid steun voor uw rug krijgt. Er zijn echter enkele maatregelen die u kunt nemen om de levensduur van uw matras te verlengen. Met de juiste zorg en onderhoud kan uw nieuwe matras u tot tien jaar lang goed van dienst zijn.

Welke stappen moet u nemen? Hier zijn drie tips om u te helpen de levensduur van je matras te verlengen:

Levensduur van je matras
Levensduur van je matras

Investeer in een Matrasbeschermer Levensduur van je matras

Een goede matrasbeschermer helpt de matras te beschermen tegen ongewenste ongelukken, vloeistoffen en stof. Hypoallergene matrasbeschermers zullen ook helpen de ophoping van allergenen zoals schimmel en pollen te minimaliseren.

U wilt uw matras beschermen tegen contact met een van deze stoffen, omdat deze stoffen de binnenste materialen van een matras kunnen helpen afbreken, waardoor de levensduur wordt verkort. Neem tijdens het winkelen in vertrouwde matrassenwinkels zoals las-lunas nederland een paar minuten extra tijd om een matrasbeschermer te zoeken voor de nieuwe matras die u net hebt uitgezocht.

Levensduur van je matras
Levensduur van je matras

Goede basis voor u boxspring of bed.

Neem de tijd om na te denken over het soort boxspring of bedframe dat u op dit moment thuis heeft. Zorg ervoor dat de fundering die u heeft ontworpen is om de matras die u koopt te ondersteunen. Zo worden boxsprings bijvoorbeeld alleen gebruikt in combinatie met een binnenveringmatras.

Aan de andere kant heeft u een fundering nodig die een stevige, solide basis biedt die het gewicht van de nieuwe matras gelijkmatig kan dragen. Het gebruik van een verkeerde boxspring of fundering kan uw nieuwe matras na verloop van tijd beschadigen of de bruikbare levensduur verkorten.

Draai uw matras regelmatig

Tot slot zult u uw matras regelmatig willen draaien. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat uw matras gelijkmatig draagt en u altijd de juiste ondersteuning krijgt die uw rug nodig heeft tijdens de slaap. Als u uw matras niet draait, zal één kant sneller verslijten. Experts raden u aan om uw matras om de drie maanden te draaien. En om uw matras één keer per jaar compleet om te draaien.

Wanneer is het tijd om je matras te vervangen?

Het is moeilijk om te inschatten wanneer je je matras moet vervangen. Een slecht matras biedt niet meer de juiste ondersteuning en wordt onhygiënisch. Maar waar herken je een versleten matras precies aan? Een versleten matras herken je vooral aan kuilvorming en onaangename geurtjes of vlekken in het matras en fysieke klachten aan je eigen lichaam. Dit duidt meestal op vorming van bacteriën en wellicht zelfs op schimmels. 

Rugklachten

Een oud en versleten matras is niet goed voor je lichaam. Het ondersteunt je lichaam steeds minder goed. Dit zorgt ervoor dat je ’s ochtends minder uitgerust wakker wordt dan voorheen. Daarnaast kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je (onder)rug. Als je matras je lichaam te weinig ondersteuning biedt, uit dit zich namelijk vaak in rugklachten. Dus sta je ’s ochtends op met meer rugpijn dan de avond ervoor, dan kun je er vanuit gaan dat je matras je lichaam te weinig ondersteuning biedt. 

Doorgezakt

Een doorgezakt matras herken je aan kuilvorming. Deze kuilen ontstaan op plekken waar je vaak ligt en zijn ook zichtbaar wanneer er niemand op ligt. Draai je opeens veel in je slaap? Dan kan dit een teken zijn dat je matras op sommige plekken is doorgezakt. Deze plekken voelen harder aan dan de rest van je matras, waardoor je minder lekker ligt.

Onhygiënische luchtjes en vlekken

Een slechte hygiëne van je matras herken je door onsmakelijke geurtjes en vlekken. Schimmels en bacteriën zijn hier de oorzaak van. Deze ontstaan doordat vocht, huidvet en dode huidcellen door je matras worden geabsorbeerd.

Lees hier hoe vaak je een matras moet vervangen!

 

Las-lunas Boxsprings Matrassen Beddengoed