Lattenbodems

Met een goede lattenbodem onder je matras haal je het maximale uit je matras.

Lattenbodems

Een gezonde slaap die zowel de ruggengraat ontziet als rust biedt, is bijzonder belangrijk. Net zo belangrijk als de juiste matras is de juiste lattenbodem ook wel bedbodem genoemd.

1. verschillende modellen van lattenbodems

Lattenbodems of bedbodem zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen met verschillende kenmerken: materiaal, afwerking, afmetingen, verstelbaarheid en een optionele zone-indeling zijn hier belangrijke kenmerken. Welke functie voor u het belangrijkst is, speelt een doorslaggevende rol bij de aankoopbeslissing. Uw slaapgewoonten en het type matras zijn ook belangrijke indicatoren voor het vinden van de juiste lattenbodem.

Een lattenbodem, in welke vorm dan ook, is om vele redenen een noodzakelijke aanschaf. Het zorgt niet alleen voor een goede en gezonde nachtrust, maar verlengt ook de levensduur van de matras. Aangezien de lattenbodem op de bedombouw rust en de matras er bovenop wordt gelegd, is er een vrije ruimte eronder die luchtcirculatie mogelijk maakt en zo mijtaantasting en schimmelvorming voorkomt. Bovendien beschermt een goede lattenbodem de matras.

2. welke lattenbodem is de juiste voor mij?

De keuze van de matras moet afhangen van de lattenbodem. Is het een zogenaamde starre lattenbodem, d.w.z. een lattenbodem zonder verstelmogelijkheden, dan kan de keuze van de matras willekeurig zijn. Als u echter kiest voor een verstelbare lattenbodem, of die nu manueel of gemotoriseerd is, moet u kiezen voor Matras van latex-, visco- of koudschuimmatrassen.

3. veerhouten frame

Standard frames zijn lattenbodems waarmee een bijzonder goede vering wordt gegarandeerd. De afzonderlijke latten, die de basis voor de matras vormen, mogen niet meer dan twee vingerbreedten uit elkaar staan. Het minimumaantal afzonderlijke latten bedraagt derhalve 28, waarbij hoogwaardige veerhouten frames zijn uitgerust met 48 veerhouten latten.

4. Elektrisch verstelbare bedbodem

Als het voor u belangrijk is om het bed aan uw individuele lig- en slaaphouding te kunnen aanpassen, dan moet u kiezen voor Elektrisch verstelbare lattenbodems, de zogenaamde gemotoriseerde lattenbodems.

Hier kan het hoofd- en/of voeteneinde comfortabel vanuit het bed worden versteld met behulp van een afstandsbediening. Meestal zijn de frames uitgerust met twee motoren die het zelfs mogelijk maken het hoofd- en voetgedeelte onafhankelijk van elkaar te verstellen. Deze motoren zijn onder het frame gemonteerd, meestal aan de rechterzijde.

Aangezien gemotoriseerde frames tot de categorie van de beweegbare lattenbodems behoren, is ook een flexibele matras nodig die zoveel mogelijk bewegingen van het frame kan uitvoeren. Matrassen van latex, koudschuim of viscoschuim zijn dus bijzonder geschikt. Deze kunnen de verstellingen van de lattenbodem het best uitvoeren en vormen zo de optimale combinatie voor gemotoriseerde frames.

 

5. lattenbodem met 5 zones

Een lattenbodem met zones heeft vijf functionele zones die zijn aangepast aan de respectieve behoeften van de corresponderende lichaamszones. Ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen beweegbare of verstelbare en starre lattenbodems.

De zones zijn geïntegreerd in de volgende gebieden:

 • Hoofd
 • Schouders
 • Wervelkolom
 • Bekken
 • Voeten

Deze zones leveren meer of minder op, afhankelijk van de zone, en hebben dus verschillende hardheidsgraden.

Bij verstelbare modellen kan het hoofd- of voetgedeelte, of zelfs beide, worden aangepast en kan de hardheidsgraad van andere gedeelten zo nodig worden gewijzigd. Sommige zones, zoals het schouder- of bekkengebied, zijn zogenaamde comfortzones. Deze zijn aangepast aan de behoeften van de respectieve lichaamsdelen en bieden zo een hoog slaapcomfort, vooral voor zijslapers, aangezien de comfortzone van de schouders bijvoorbeeld optimaal aan de druk onderhevig is.

 

6. lattenbodem met zeven zones

Lattenbodems met zeven zones zijn verdeeld in zeven functionele zones. Deze hebben betrekking op de volgende lichaamsgebieden:

 • Hak
 • Dij
 • Billen
 • Lordose (het gebied van de lumbale wervelkolom)
 • Rug
 • Hals
 • Hoofd

Deze zones zijn bijzonder gevoelig en vereisen daarom gevoelige lattenbodem- en matraszones. Dit type lattenbodem is er ook in starre en verstelbare modellen. Is het een starre lattenbodem, dan is hij slechts voorzien van zeven functionele zones voor de eerder genoemde gevoelige lichaamszones. Deze kunnen echter niet individueel worden aangepast.

Verstelbare lattenbodems daarentegen kunnen naar eigen wens worden aangepast.

 

7. lattenbodem verstelbaar

Met verstelbare lattenbodems kunt u uw ligpositie en vaak ook de positie van uw hoofd en benen individueel aanpassen. Vaak kunnen het hoofd- en/of voetgedeelte en het schouder- of lendengedeelte worden aangepast. Hierdoor kunt u elke liggende positie aannemen en wordt lezen in bed zelfs veel gemakkelijker.

Een comfortzone in de schouder- of lendenzone is van groot belang, omdat deze zones meegeven aan de druk en zo een natuurlijk gedempte slaap mogelijk maken. Een aanpasbare schouderzone is belangrijk voor zijslapers, omdat ze ontworpen is om mee te geven wanneer er druk wordt uitgeoefend, zodat de schouder optimaal kan inzinken.

U kunt de flexibele lattenbodem op twee manieren verstellen:

Manueel: via zogenaamde riemlussen, zodat de gewenste mate van stevigheid wordt bereikt.
Elektronisch bediende modellen: gemotoriseerde frames worden automatisch versteld met een druk op de knop en zonder uw tussenkomst.

 

veel afmetingen en uitvoeringen

Meest bekende lattenbodems afmetingen zijn> lattenbodem 70×200, 90×190 lattenbodem 90×200lattenbodem 180×200

Heeft u nog vragen neem dan contact op via info@las-lunas.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

lattenbodems