De geschiedenis van het beddengoed van het begin tot nu.
De geschiedenis van het beddengoed van het begin tot nu. Van dierenhuid tot macosatijn: een uitstapje naar de geschiedenis van het beddengoed.
Iemand brengt ongeveer een derde van zijn leven slapend door. Geen wonder dat we graag zoveel aandacht besteden aan de inrichting van onze slaapomgeving. Wij richten onze slaapkamers comfortabel in en kiezen ons bed en matras zorgvuldig uit. En natuurlijk hechten we ook veel belang aan mooi en aangenaam beddengoed. We kiezen uit verschillende materialen en ontwerpen volgens onze voorkeur. Dit lijkt ons vandaag de dag min of meer vanzelfsprekend. Maar het was niet altijd zo…
Slapen op stro en bont: het begin van het beddengoed.
Sinds wanneer gebruiken mensen precies dekbedovertrekken is niet meer helemaal duidelijk. Maar het slapen op bedden is al duizenden jaren bekend. De oude Egyptenaren, maar ook Perzen, Romeinen en Assyriërs, gebruikten de grond niet om te slapen, maar gebruikten verschillende middelen om de grond te verhogen. De eerste matrassen waren gemaakt van stro, riet, wol of veren. Dierenhuiden werden gebruikt als eerste bedekking en zijn dus waarschijnlijk de eerste vorm van dekens.
De productie van linnengoed uit vlas zou hebben geleid tot het gebruik van de eerste echte beddenlakens in Egypte. Dit idee zou zijn weg gevonden hebben naar Europa, waar de verwerking van linnengoed tot kussens en matrassen vanaf de 17e eeuw steeds vaker voorkomt. De productie was echter kostbaar en langdurig en beddengoed was erg duur. Kleurrijke bedovertrekken waren op dat moment niet beschikbaar. De standaardkleur was wit. Geborduurde versieringen of de bevestiging van geborduurde monogrammen waren echter gebruikelijk.

Van bruiden en hun trousseau: toen beddengoed nog welvaart betekende
Vroeger was beddengoed vaak niet alleen een alledaags voorwerp, maar gaf het ook de welvaart van een huishouden aan. Kunt u zich voorstellen dat u uw dochter op haar bruiloft van bergen beddengoed moet voorzien? Vroeger was dit een veelvoorkomend probleem voor de ouders van de bruid, omdat beddengoed een belangrijk onderdeel van de bruidspakketten was. Hoe meer en hoe beter een jonge bruid goederen zoals lakens, slopen en dekbedovertrekken in het huwelijk bracht, hoe welvarender ze was en hoe beter haar sociale status.
Onvoldoende uitrusting of slechte kwaliteit trousseaus werden beschouwd als een gênante smet. Het beddengoed was dus niet zozeer bedoeld voor dagelijks gebruik als wel om te pronken. Ze werden zorgvuldig in orde gebracht en schoongemaakt in kasten en kisten. Vandaag de dag lijkt de gedachte dat bezoekers onze linnenkasten inspecteren ons nogal vreemd. Maar op dat moment was het geenszins ongebruikelijk voor familieleden om ze te inspecteren tijdens bezoeken om de kwaliteiten van de vrouw te beoordelen.
Met het eigenlijke utilitaire beddengoed was men minder voorzichtig, vooral in minder welvarende kringen. Het wassen was moeizaam en de kennis over hygiëne was nog steeds niet erg wijdverbreid, zodat het beddengoed veel minder vaak werd ververst dan nu gebruikelijk is.
Massaproductie zorgt voor diversiteit: Beddengoed in de moderne tijd
Vanaf de jaren 1830 was er een nieuwe grondstof beschikbaar voor de productie van beddengoed. De katoenproductie is in Amerika toegenomen. Het was niet alleen rendabeler om te groeien, maar ook veel gemakkelijker te verwerken. Katoenen beddengoed werd daarom in de daaropvolgende decennia steeds populairder. Met de ontwikkeling van weefmachines kunnen katoenen stoffen binnenkort ook mechanisch worden geproduceerd en dus nog sneller en kostenefficiënter.
En de textielproductie bleef zich ontwikkelen.
In de 20e eeuw begonnen synthetische vezels zoals polyester een steeds grotere rol te spelen in de productie van bedlinnen. De moderne verf- en druktechnieken hebben ook het uiterlijk van het beddengoed veranderd. Het gebruikelijke dekbedovertrek in het wit maakte plaats voor een verscheidenheid aan kleuren en decors.
Intussen behoort een individuele keuze van het beddengoed tot de normale uitrusting van elk huishouden en is het een belangrijk onderdeel van onze slaapcultuur.

En vandaag? – andere landen, andere gewoontes
Ook vandaag de dag zijn er nog steeds verschillen in het gebruik van beddengoed wereldwijd. Wist u bijvoorbeeld dat de manier van slapen onder een gevuld en overdekt dekbed, die in Nederland wijdverbreid is, in veel andere landen onbekend is? Elders bedekken mensen zich vaak alleen met een laken dat onder de matras is geplakt of met een dunne deken die in een laken is gewikkeld.
Tot op de dag van vandaag worden zowel Nederlandse toeristen in het buitenland als buitenlandse bezoekers van Nederlandse hotels herhaaldelijk geïrriteerd door deze respectievelijke “vreemde” gewoontes.
Ook bij de apparatuur worden verschillende voorkeuren getoond. Terwijl in ons land de meeste mensen gewend zijn om met één kussen en een eigen deken te slapen, geven de Fransen of Amerikanen bijvoorbeeld de voorkeur aan meerdere kussens en een grote deken voor beiden in het tweepersoonsbed.
In veel tropische klimaten zijn de matrassen en het dikke beddengoed weer volkomen ongewoon en ongeschikt voor de warme, vochtige omgeving. Men slaapt er op frames van hout of metaal, die bedekt zijn met stof of koorden en alleen bedekt zijn met doeken.
Overigens is er geen internationale standaard voor het opmeten van bedlinnen. Wie wil emigreren of een langer verblijf in het buitenland wil plannen, moet daarom vooraf controleren of het eigen beddengoed überhaupt bruikbaar is op de bestemming. Zelfs in buurlanden als Frankrijk, Oostenrijk of Spanje zijn verschillende maten bedlinnen al gebruikelijk.

Beddengoed en de toekomst van het slapen?
De toekomst zal steeds ecologische worden en zal altijd worden verbetert.
Helemaal schoon slapen, onder ecologische slaapspullen, is weliswaar snel groeiend, maar nog klein door een groep voorlopers van een duurzamere levensstijl. Over 100 jaar kijken we daar meewarig naar terug. Net als wij naar de groezelige stro matrassen van toen. Slaap lekker.
Wij hopen dat u voor elke gelegenheid, eis en conditie een passend dekbedovertrek in uw garderobe heeft – zo niet, dan leveren wij het graag.
De geschiedenis van het beddengoed las-lunas